top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverrkonings

Verhuizing makkelijker maken voor kind

Bijgewerkt op: 4 jul. 2023


Een verhuizing is één van de gebeurtenissen die de meeste stress teweegbrengt. Ook voor uw kinderen is zo’n verhuizing niet niks. Ze moeten onder andere afscheid nemen van hun oude, vertrouwde omgeving en laten misschien hun vriendjes en school wel achter. Maar hoe kunt u er nou voor zorgen dat zo’n grote stap wat soepeler verloopt?

De aankondiging

Tijd is voor de meeste kinderen een abstract begrip, en daarom hangt het moment waarop u de verhuizing het beste kunt aankondigen af van de leeftijd. Het heeft bij een peuter namelijk geen zin om maanden van te voren te vertellen dat jullie gaan verhuizen. Wacht tot ongeveer 4 weken voor de grote dag en neem uw kind dan mee naar het nieuwe huis, zodat het allemaal wat tastbaarder wordt. Als uw kind wat ouder is raden wij zeker aan om hem eerder bij het proces te betrekken. Zo kan uw kind namelijk langzaam aan het idee wennen. Het is belangrijk dat u het nieuws over de verhuizing vol enthousiasme vertelt, aangezien deze positiviteit absoluut opgemerkt en mogelijk overgenomen wordt door uw kind.

Wennen aan het idee

Een verhuizing is een enorme stap, waardoor de kans groot is dat uw kind aan het idee moet wennen. Gun ze die tijd ook! Neem ze regelmatig mee naar het nieuwe huis en laat alle mooie en leuke plekjes van de buurt zien. Het is belangrijk om uw kind stap voor stap kennis te laten maken met het onbekende. Zorg er daarnaast voor dat u goed luistert naar de wensen van uw kind en deze ook serieus neemt. Als zij een beter gevoel krijgen bij een bepaalde school, moet u deze emoties absoluut in overweging nemen: uw kind is namelijk degene die uiteindelijk iedere dag naar school gaat.

Uitzoeken van de nieuwe kamer

Voor veel mensen betekent een verhuizing een frisse start, waardoor het nieuwe huis een compleet ander interieur krijgt. Geef uw kind voldoende inspraak en dan vooral bij de inrichting van zijn kamer. Het gaat er om dat uw kind het idee krijgt dat hij een bepaalde invloed heeft. Voor kinderen geldt wel: hoe vertrouwder, hoe beter. Zorg er daarom voor dat bepaalde aspecten uit de oude kamer in de nieuwe kamer terugkomen. Dit is bijvoorbeeld niet het moment om uw peuter voor het eerst in een groot bed te laten slapen, aangezien er dan teveel veranderingen in één keer plaatsvinden.

Afscheidsmoment

Omdat een verhuizing niet altijd gemakkelijk is, kan een kind last hebben van negatieve gevoelens. Geef uw kind de ruimte om deze te uiten en doe er alles aan om deze periode wat minder zwaar te maken. Neem met elkaar afscheid van het oude huis, de oude buurt en iedereen die daarbij hoort. Beloof uw kind dat het absoluut niet de laatste keer is dat jullie in die buurt komen.

Vermijd stress

Een verhuizing zal de nodige chaos met zich meebrengen. Het is van belang dat de kinderen hier zo min mogelijk van mee krijgen, zodat zij alleen maar het positieve van de gebeurtenis inzien. Laat uw kind daarom iets leuks doen op de dag van de verhuizing. U kunt vragen of familieleden uw kind die dag onder hun hoede willen nemen, maar u kunt er ook voor kiezen om zelf met uw kinderen op pad te gaan. Gaat uw voorkeur hiernaar uit? Fa. P.M. de Wit en Zonen is een prima partner tijdens de verhuizing en nemen graag de verhuizing voor u uit handen. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Verhuistips

Handige verhuistips voor uw verhuizing, inclusief tips voor benodigde vergunningen in Amsterdam

bottom of page